Aktualności » Dlaczego warto jeść chleb?

Pieczywo to zdrowie. Badania naukowe dowodzą, że chleb stanowi podstawę w piramidzie zdrowego żywienia. Potwierdza to Instytut Żywności i Żywienia, US Departments of Health and Agriculture, Food Standards Agency oraz wielu uznanych ekspertów ds. żywienia na całym świecie. Oznacza to, że każdy człowiek powinien spożywać pieczywo każdego dnia!

Pieczywo jest źródłem bardzo ważnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Pieczywo jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego – poprawiającego trawienie, dającego uczucie sytości i pozwalającego zachować odpowiednią sylwetkę.

Pieczywo to także bogata kopalnia wielu składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo czy cynk. Jest również świetnym źródłem witamin z grupy B oraz E. Składniki te mają ogromne znacznie nie tylko dla naszego zdrowia fizycznego.

Dojrzałe ziarna zbóż, z których wypieka się pieczywo zawierają następujące składniki chemiczne:

  • węglowodany z przewagą skrobi (53–69% suchej masy)
  • białka (około 10% suchej masy)
  • aminokwasy, w tym egzogenne tj. lizyna, treonina, metionina, izoleucyna i tryptofan
  • tłuszcze zazwyczaj w postaci glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych (1,4% w pszenżycie do 4,8% w owsie i kukurydzy)
  • błonnik (włókna roślinne)
  • duże ilości potasu, fosforu i magnezu
  • małe ilości wapnia i sodu

znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy A w postaci prowitaminy